eigen huis bouwen

 

(Stappenplan)

 

Inleiding stappenplan eigen huis bouwen

 

Je eigen huis bouwen is voor veel mensen een fantastische uitdaging en ervaring. Als je huis klaar is, heb je veel beleefd en overwonnen en kun je er enorm trots op zijn dat je in je zelf gebouwde huis woont.

Als je al wat ervaring hebt met verbouwen of bouwen, maar als dit een van je eerste grotere projecten wordt, dan voelt het als een groot avontuur. Mocht je nog geen (ver)bouwervaring hebben, dan kan het ietwat complex lijken. Dit stappenplan is opgesteld om je bouwproject van tevoren te visualiseren en houvast te bieden bij zaken die je van tevoren moet uitzoeken.

We kunnen je geruststellen: in de bouw zijn alle specificaties van de bouwmaterialen vastgelegd in documenten en verwerkingsvoorschriften. Leveranciers staan je met raad en daad bij. Kies daarom een leverancier die goed in staat is jou te helpen met je specifieke vragen.

De beste zelfbouwer is de zelfbouwer die alles wil weten en alles durft te vragen. Als hij of zij tijdens de bouw iets niet weet of niet helemaal zeker is, dan belt hij zijn vraagbaak of leverancier voor advies/raad. Dit is iets waar BOUWBLOKNEDERLAND in uitblinkt. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar en denken graag met de klant mee.

10x vragen is beter dan 1x niet.

stap 1. selectie en aankoop bouwgrond voor eigen huis bouwen

aankoop bouwgrond eigen woning bouwen

De eerste stap van jouw eigen huis bouwen is selectie en aankoop bouwgrond. Je kunt bouwgrond kopen van een particulier of op zoek gaan naar een woning die geschikt is om afgebroken te worden. Een andere mogelijkheid is je in te schrijven op websites van gemeenten in Nederland met vrije kavels. Andere opties zijn het zoeken via Funda, via platforms waar kavels op staan of via makelaars.

Het hebben van een kavel of het zicht hebben op de aankoop van een kavel is essentieel in het verder ontwikkelingen van jouw eigen huis bouwen. Het type huis is afhankelijk van de omgeving, de bezonning, de ligging ten opzichte van de straat, de vorm van je kavel, de kavelgrens, de parkeermogelijkheden, de toegankelijkheid van je achtertuin, etc.

stap 2. in kaart brengen bouwmogelijkheden en schets

 

Schets_dan_eigen_woning_bouwen

De tweede stap van je eigen huis bouwen is kijken naar de bouwmogelijkheden en een eerste schets maken. Het bestemmingsplan en een eventueel kavelpaspoort zijn leidend voor je bouwmogelijkheden. In deze documenten vind je goothoogtes, nokhoogtes, bouwvlak, rooilijn etc. Je kunt wanneer je dit weet, een eerste schets maken van je woning.

Denk ook na van wat voor materiaal je het huis wilt bouwen. Wil je een lichte woning van hout, of een massieve woning van steen of beton? Ga je voor de (bijna) energieneutrale oplossing (BENG) of wil je jouw eigen huis bouwen met het idee een 0-energiewoning te bouwen? In de huidige tijd met zeer hoge energieprijzen, adviseren wij altijd een 0-energiewoning te bouwen.

Als je een 0-energiewoning wilt bouwen, dan kun je dit doen met hout zoals CLT (Constructional Laminated Timber), met houtskelet of met beton en EPS. In alle gevallen is luchtdicht bouwen essentieel.

Er zijn maar weinig mensen die zelf een volledig ontwerp kunnen maken. Zoek daarom iemand die jou erbij helpt om jouw specifieke woonbehoeften te vertalen in een ontwerp. Deze persoon kan ook de omgevingsvergunning voor jou regelen.

stap 3. voorbereiding van de bouw

 

Bij het eigen woning bouwen, kunnen mensen zelf kiezen hoeveel ze echt zelf willen doen. Omdat mensen er voor kunnen kiezen om alles of veel zelf te doen, of veel of alles uit te besteden, delen we deze stap even in 3 delen in voor 3 typen bouwers.

stap 3a. voorbereiding eigen huis bouwen voor de zelfbouwer

 

Als zelfbouwer kun je 2 materiaallijsten maken: een voor het casco en eén voor de afbouw. In de lijst van het casco vind je de onderdelen van de fundering = funderingsbalken, funderingsvloeren en eventueel heipalen. Voor de zelfbouwer is het ook handig om een meetbedrijf in te schakelen. Die kan voor jou exact de tekening overzetten op het bouwperceel. Met meetbedrijf Vermeer hebben wij goede ervaringen. Bij de materialen voor de wanden moet je kiezen voor een eenvoudig bouwsysteem. Wij adviseren prefab houtskelet, prefab CLT of onze EPS bouwblokken.

Vloeren

De verdiepingsvloeren in houtskeletbouw woningen en CLT woningen zijn vaak van hout. Houdt daarbij rekening met meer geluidsoverlast. Bij onze EPS bouwblokken zijn de verdiepingsvloeren vaak breedplaatvloeren of kanaalplaatvloeren. De breedplaatvloer heeft als voordeel dat je makkelijk je elektrische- en waterinstallatie, lucht- en water afvoer kunt verwerken in je vloer. Hierdoor wordt de installatie minimaal zichtbaar en is deze in relatief weinig tijd aan te leggen.

Dak

Het volgdende deel van eigen huis bouwen gaat over het dak. Je kunt kiezen voor een prefab dak. Het voordeel daarvan is dat daken compleet aankomen en met een kraan op je huis gezet worden. Hierdoor is je huis meteen waterdicht. Maar je kunt er ook voor kiezen zelf een dak in elkaar te timmeren. Meest voor de hand liggend is dan een gordingenkap, bekleed met hoogwaardige dakpanelen met een RC-waarde van 9. Als je een plat dak wilt, kun je dat uitvoeren in beton of in hout. We raden je altijd aan een warm dak te maken, dat is een dak waar de isolatie aan de buitenkant zit.

Wij zijn erg gecharmeerd van de EPDM-dakbedekking, omdat dat makkelijk te verwerken is en veel langer meegaat dan de traditionele bitumen dakbedekking.

Bij EPDM-dakbedekking kun je een membraan bestellen van de grootte van je dak. Dit houdt in dat je geen naden hebt. Je dak is dus uit een stuk.

Kozijnen

Wij vinden het belangrijk dat je een woning bouwt met lage onderhoudskosten. Als jij ook lage onderhoudskosten wilt, dan zijn er 3 mogelijkheden: kunststof, aluminium of stalen kozijnen. Waarbij de kunststof kozijnen het goedkoopst zijn en de stalen kozijnen het duurst. De stalen kozijnen worden eigenlijk alleen toegepast wanneer je zeer hoge bewegende delen hebt in je kozijnen (deuren en schuifpuien) of wanneer je flinterdunne kozijnprofielen wilt.

Houten kozijnen zijn natuurlijk ook mogelijk. Soms kiezen mensen toch voor de onderhoudsvriendelijke houten kozijnen omdat zij die mooier vinden.

Kostenbesparing zelfbouwer

De zelfbouwer speelt eigenlijk eigen aannemer bij het eigen huis bouwen. Hierdoor kun je op de staartkosten (winst en risico) van de aannemer bezuinigen. Essentieel is dat je goede afspraken moet maken met je onderaannemers. Verder bespaar je 21% btw op de arbeid en bespaar je op een groot deel van de benodigde arbeidsuren.

Ondersteuning en advies

Je moet je beseffen dat in de bouw alle informatie beschikbaar is. Het wordt door leveranciers beschikbaar gesteld in de vorm van persoonlijk advies en informatie op papier. Bestudeer van alle materialen of bouwonderdelen de technische informatie en stel aan de technische specialisten van leveranciers alle vragen die bij je opkomen. Op de websites van de leveranciers staan vaak directe telefoonnummers voor de juiste specialist.

stap 3b. voorbereiding eigen huis bouwen voor bouwer die het uitbesteedt aan een aannemer

Jouw eigen huis bouwen laten uitbesteden aan een aannemer is in de huidige markt best lastig. Aannemers hebben het allemaal druk en moeten tijd vinden om jouw woning te kunnen bouwen. Selecteer wat aannemers in jouw omgeving waarvan jij gezien hebt dat zij een mooi huis neer kunnen zetten. Het beste is om deze aannemers te benaderen en hen enthousiast te maken over jouw bouwproject. Doe dat wanneer het ontwerp van de architect klaar is en wanneer je op het punt staat je omgevingsvergunning in te dienen. Bespreek je wensen met de aannemer en laat een offerte maken.

Mocht je kiezen voor ons EPS bouwsysteem, dan kunnen wij jouw aannemer de blokken leveren. Ook kunnen wij de aannemer en zijn medewerkers van alle informatie voorzien en op de bouwplaats instructie geven. Mocht het je niet lukken een aannemer te vinden, dan kunnen wij samen opzoek gaan naar een aannemer voor jou.

Inmiddels hebben honderden aannemers met ons bouwsysteem gewerkt en is het goed mogelijk dat er in dit netwerk ook een geschikte aannemer voor jou bij zit.

stap 3c. voorbereiding eigen huis bouwen voor de hybride bouwer (deels zelf, deels uitbesteden)

De hybride bouwer stelt zelf een materiaallijst samen voor het casco en voor de afbouw. Weer staat in de lijst voor het casco alle onderdelen van de fundering (funderingsbalken, funderingsvloeren en eventueel heipalen). Voor de hybride bouwer is het handig om een meetbedrijf in te schakelen, die de tekening exact kan overzetten op het bouwperceel. Bij de selectie van de materialen voor de wanden kies je voor een eenvoudig bouwsysteem. Wij adviseren prefab houtskelet, prefab CLT of onze bouwblokken.

De hybride bouwer moet voor zichzelf bepalen wat hij of zij bij het eigen huis bouwen, graag zelf wil uitvoeren. Wat wij in de praktijk zien, is dat heien altijd uitbesteed wordt. De fundering kan eenvoudig zelf gemaakt worden maar wordt soms uitbesteed. Het stapelen van de EPS bouwblokken en het maken van de wanden wordt bijna altijd zelf gedaan. Mocht je kiezen voor CLT of houtskelet dan worden de casco-delen neergezet door een specialistisch montagebedrijf. Gordingkappen met geïsoleerde dakplaten worden vaak door de hybride bouwer zelf in elkaar gezet. Mocht je kiezen voor een prefab dak, dan kun je dit zelf doen maar je kunt ook een gespecialiseerd montagebedrijf inhuren, BOUWBLOKNEDERLAND verzorgt dit ook zelf. Vaak zie je dat de hybride bouwer bij het eigen huis bouwen, zelf de installaties aanbrengt, of dit laat doen door een bevriende installateur. Bij installatiewerk is het belangrijk dat je werkt vanuit een goed plan en dit doorspreekt met een specialist.

Tijdens de bouw worden soms fouten gemaakt. Denk hierbij aan afschot en diameters van afvoeren, het leidingverloop van de waterleiding, de waterleiding te dicht bij de vloerverwarming leggen, of door verkeerde diameters te kiezen voor de groepenverdeling van je elektrische installatie. In het volgende hoofdstuk vind je informatie over aanbevolen leveranciers voor materialen die je nodig hebt voor het eigen huis bouwen..

Kostenbesparing hybride bouwer

De hybride bouwer is, net als de zelfbouwer, eigen aannemer tijdens het eigen huis bouwen. Ook hier wordt op de staartkosten (winst en risico) van de aannemer deels bezuinigd (omdat je een deel zelf doet). Uiteraard is het van belang goede afspraken te maken met de onderaannemers. En ook hier bespaar je 21% btw op de arbeid en op een groot deel van de benodige arbeidsuren.

Op onze EPS bouwblokken kun je aan de binnenzijde direct stuc aanbrengen. Vaak zie je dat de dit uitbesteedt. Op de buitengevel kan stuc, steenstrips of houten gevelafwerking worden aangebracht. Het stucwerk en de steenstrips kunnen direct op de EPS bouwblokken. Veelal wordt dit aangebracht door een gespecialiseerd stucbedrijf.

Voor het uitvoeren van de verschillende onderdelen tijdens het eigen huis bouwen, geldt hetzelfde als wat bij de zelfbouwer staat vermeld. Hieronder nogmaals:

Vloeren

De verdiepingsvloeren in houtskeletbouw woningen en CLT woningen zijn vaak van hout. Houdt daarbij rekening met meer geluidsoverlast. Bij onze EPS bouwblokken zijn de verdiepingsvloeren vaak breedplaatvloeren of kanaalplaatvloeren. De breedplaatvloer heeft als voordeel dat je makkelijk je elektrische- en waterinstallatie, lucht- en water afvoer kunt verwerken in je vloer. Hierdoor wordt de installatie minimaal zichtbaar en is deze in relatief weinig tijd aan te leggen.

Dak

Het volgdende deel van eigen huis bouwen gaat over het dak. Je kunt kiezen voor een prefab dak. Het voordeel daarvan is dat daken compleet aankomen en met een kraan op je huis gezet worden. Hierdoor is je huis meteen waterdicht. Maar je kunt er ook voor kiezen zelf een dak in elkaar te timmeren. Meest voor de hand liggend is dan een gordingenkap, bekleed met hoogwaardige dakpanelen met een RC-waarde van 9. Als je een plat dak wilt, kun je dat uitvoeren in beton of in hout. We raden je altijd aan een warm dak te maken, dat is een dak waar de isolatie aan de buitenkant zit.

Wij zijn erg gecharmeerd van de EPDM-dakbedekking, omdat dat makkelijk te verwerken is en veel langer meegaat dan de traditionele bitumen dakbedekking.

Bij EPDM-dakbedekking kun je een membraan bestellen van de grootte van je dak. Dit houdt in dat je geen naden hebt. Je dak is dus uit een stuk.

Kozijnen

Wij vinden het belangrijk dat je een woning bouwt met lage onderhoudskosten. Als jij ook lage onderhoudskosten wilt, dan zijn er 3 mogelijkheden: kunststof, aluminium of stalen kozijnen. Waarbij de kunststof kozijnen het goedkoopst zijn en de stalen kozijnen het duurst. De stalen kozijnen worden eigenlijk alleen toegepast wanneer je zeer hoge bewegende delen hebt in je kozijnen (deuren en schuifpuien) of wanneer je flinterdunne kozijnprofielen wilt.

Houten kozijnen zijn natuurlijk ook mogelijk. Soms kiezen mensen toch voor de onderhoudsvriendelijke houten kozijnen omdat zij die mooier vinden.

 

stap 4. leveranciers uitkiezen van installaties en sanitair

eigen woning bouwen installaties

Warmteservice.nl is een leverancier die veel informatie verstrekt over waterinstallaties en sanitair.

Elektramat.nl is een website waarop je je gehele elektrische installatie kunt kopen.

Vloerverwarmingzelfleggen.nl is de plek waar je je volledige vloerverwarmingsinstallatie kunt afnemen. Zij leveren ook een legplan.

Ventilatieland.nl is een website waarop je alles kunt aanschaffen voor je ventilatie- en luchtsysteem.

Alle genoemde bedrijven geven, uit ervaring sprekend, voldoende persoonlijke informatie en antwoord op je vragen.

stap 5. maken en uitvoeren planning eigen huis bouwen

eigen woning bouwen planning

Zodra je je omgevingsvergunning in bezit hebt, kun je gaan plannen, inkopen en afspraken maken met je onderaannemers of aannemer. Lange levertijden en stagnaties bij de leveranciers zijn meer regel dan uitzondering tijdens het eigen huis bouwen. Zorg daarom dat je op tijd bent met bestellen. Maak een handige lijst, in bijvoorbeeld excel, waarin alle bouwactiviteiten en voorbereidingen van deze activiteiten in chronologische volgorde staan opgesomd. Het leuke van bouwen is dat je veel moet regelen en beslissen in een relatief korte tijdsspanne. Dit is een uitdaging en het is mooi om te zien dat het bouwproces vloeiend verloopt. De mensen met wie je werkt, zullen dat waarderen en met je mee gaan denken om jouw doelen te bereiken. Zoek daarom ook partners en leveranciers die jou helpen in het bereiken van jouw doelen.

stap 6. maatvoering en probleem oplossing

maatvoering eigen woning bouwen

Tijdens het bouwproces van het eigen huis bouwen kunnen er fouten worden gemaakt. Dit is niet leuk, maar het is zaak dat ze meteen worden opgelost of in de toekomst worden voorkomen.

Zorg voor een goede maatvoering en controleer dit in je bouwwerk. Ruim je bouwplaats op, zeker als je start met een andere (deel)klus. Het is belangrijk van tevoren de details van je woning in de vorm van schetsen vast te leggen. We nemen een aantal details die je beslist van tevoren bepaald moet hebben met je door:

  • Detail dakaansluiting op verdiepingsvloer en hemelwaterafvoer.
  • Detail kozijnen in je gevel.
  • Detail funderingsbalken, fundering en wanden.
  • Detail wandaansluitingen vloeren.
  • Details met betrekking tot invoer nutsleidingen.
  • Details met betrekking tot de vuilwaterafvoer, doorvoeren door fundering en vloeren.
  • Details lucht- of ventilatiesysteem, toevoer en afvoer ventielen.
  • Details van koudebruggen en hoe deze op te lossen.

Heb je speciale wensen zoals balkon, overkragingen, veranda’s of grote glaspuien, maak voor dit soort deelprojecten altijd details met betrekking tot aansluitingen en overgangen. Een mooie woning ontstaat door van tevoren alle bouwkundige vraagstukken op te lossen.

stap 7. afwerking

afwerking eigen woning bouwen

Dit is de laatste stap van het eigen huis bouwen en wordt door veel zelfbouwers gezien als het mooiste werk. Je gaat je keuken plaatsen, je badkamer installeren en je ruimtes stuk voor stuk afwerken. Houd er rekening mee dat deze fase de meest arbeidsintensieve fase is van je hele bouwproject. Soms is het verstandig om bepaalde dingen uit te besteden, denk aan badkamer en keuken. Maar sommige mensen kunnen het ook niet laten om dit zelf te doen, want het is leuk en je bespaart er ook heel veel geld mee. Inmiddels is je huis al lekker warm en comfortabel.

Benieuwd naar ons bouwsysteem en wil je een gratis adviesgesprek?

HET ADVIESFORMULIER

Schrijf je in, we nemen vandaag of morgen contact met je op.

contact-met-ons