alles wat je moet weten over eps bouwblokken

 

alles-wat-je-moet-weten-over-eps-bouwblokken

EPS bouwblokken zijn een vrij nieuw bouwmateriaal dat steeds vaker toegepast wordt. De lichte eps bouwblokken zijn vernieuwend omdat je er hele hoge isolatiewaarden mee kunt bereiken. Dit in tegenstelling tot traditionele bouwmaterialen. Dankzij deze isolatiewaarden kun je een energieneutrale woning bouwen. Hierdoor heb je geen energiekosten meer en is kom je in een uiterst comfortabel huis te wonen. Een ander voordeel is dat het bouwen met EPS bouwblokken kinderlijk makkelijk is. Doordat ze van piepschuim zijn gemaakt, zijn ze heel erg licht en ook passen ze perfect op elkaar. Zo kun je zonder enige technische ervaring of kennis in de bouw je eigen woning bouwen!

 

Als je verder leest, leer je nog meer over alle voordelen van het gebruik van EPS bouwblokken en hoe jij hiermee je eigen huis kunt bouwen.

voordelen Eps bouwblokken

eps-bouwblokken-wanden-storten

Geen aannemer meer nodig

Eén van de grote voordelen van EPS bouwblokken is dat ze ontzettend licht zijn en makkelijk in gebruik. Dit zorgt ervoor dat je voor het bouwen van je woning geen machines, kranen of andere hulpmiddelen nodig hebt. Je kunt het helemaal zelf doen. Hierdoor heb je geen aannemer nodig en bespaar je op heel veel kosten. Denk aan staartkosten (winst en risico), btw op de arbeid en de benodigde arbeidsuren van de aannemer.

Sneller bouwen: met 4 dagen wand al af

Een ander voordeel van dit bouwsysteem is de snelheid van bouwen. Wanneer je kiest voor EPS bouwblokken, bouw je al binnen enkele dagen de wanden van je huis op. Nadat je ze hebt opgestapeld, zet je ze vast met schoren. Meestal ben je op de 4de bouwdag al klaar om de blokken vol te gieten met beton. In de 2e week kan de vloer er dan al op. Het bouwen van jouw woning gaat dus ontzettend snel.

Nog een voordeel is de hoge isolatie. In de huidige tijd en door de hoge energieprijzen is het voor veel mensen noodzaak om minder energie te verbruiken. Als jij kiest voor EPS bouwblokken, dan kies je voor een lagere energierekening. Sterker nog, je hebt geen energie meer nodig om je woning te verwarmen. De isolatie is zo hoog dat je een 0-energiewoning kunt bouwen. Dirk van Geneugten, van duurzaamthuis.nl heeft een mooi artikel geschreven over 0-energiewoningen en gaat er verder op in. Klik hier om dat artikel te lezen.

voorbereiden en bouwen met eps blokken

Voordat je kan bouwen met de EPS bouwblokken, moet je zorgen dat de ondergrond troepvrij en glad is. Wanneer de ondergrond klaar is om op gebouwd te worden, zet je de onderste rij van de blokken neer. 

Om hoeken te maken gebruik je speciale hoekblokken. Wanneer je eerst onderlaag klaar is en is gezet naar de vorm van de woning, zet je de volgende laag van de blokken daar weer bovenop. Het plaatsen van de EPS bouwblokken gaat heel eenvoudig omdat de blokken maar op een manier op elkaar passen. Je kan het dus niet fout doen.

Na en tijdens het plaatsen van de blokken installeer je schoren. Dit zijn ijzeren balken die je tegen de blokken aanzet. Ze zorgen ervoor dat de wanden goed waterpas staan. De schoren zorgen er ook voor dat als de wand af is, en je nog niet aan het betonstorten bent toegekomen, de wand op de juiste plek blijft staan.

Als de wand helemaal vast staat met schoren, is het tijd om beton te storten. Het is handig om op de schoren ook houten planken te leggen, zodat je makkelijk bij het open deel van de wand kan komen. Dan dienen de schoren ook als steiger. Het open deel zit in de bovenste laag van de EPS bouwblokken. Hier gaat het beton in. 

Als de wand met de EPS bouwblokken is volgegoten met beton, en het beton is hard geworden, kan de vloer erop. 
Zodra de vloer af is kan het hele proces opnieuw worden gedaan voor de volgende laag van de woning.

certificering en zekerheid van de eps bouwblokken

Bouwen met EPS bouwblokken is nog een vrij nieuwe bouwmethode. Wel is het zo dat de blokken al ETA gecertificeerd zijn. Dit houdt in dat het product door de European Organization for Technical Assessment is getest en ook dat het certificaat is verkregen. Dit houdt in dat het product aan de 7  voorwaarden voldoet die je hier kan vinden.

eta-certificatie-eps-bouwblokken

conclusie

Jouw huis bouwen met EPS bouwblokken heeft dus ontzettend veel voordelen. Zoals het gemak en snelheid van het bouwen. Zodat jij het zelf kan doen en veel geld kan besparen op bouw- en aannemerskosten. Maar ook dat je van jouw woning een 0-energiewoning kan maken. Wat ervoor zorgt dat je geen energie meer nodig hebt om je huis te verwarmen.

Het voorbereiden en bouwen met de EPS bouwblokken is dus onder te verdelen in een aantal stappen en is verre van complex. Je bent op de 4de bouwdag meestal al klaar om beton te storten en in de 2e week kan de vloer er al op. 

Ondanks dat de EPS bouwblokken nog relatief nieuw zijn, zijn ze al wel ETA gecertificeerd, wat inhoudt dat ze al aan de voorwaarden van de European Organization of Technical Assessment voldoen. De blokken zijn dus kwalitatief getest. De blokken zijn dus uitermate geschikt om jouw woning mee te bouwen.

Hoeveel geld ga jij besparen door te bouwen met EPS bouwblokken?

Benieuwd naar ons bouwsysteem en wil je een gratis adviesgesprek?

HET ADVIESFORMULIER

Schrijf je in, we nemen vandaag of morgen contact met je op.

contact-met-ons