jouw handleiding om met eps bouwblokken aan de slag te gaan

 

alles-wat-je-moet-weten-over-eps-bouwblokken

inleiding

 

Het bouwen met EPS bouwblokken is nog relatief nieuw. Toch zijn er in de tussentijd al verschillende toepassingen bedacht om bij verschillende projecten voor EPS te kiezen, denk aan woningen, schuren, zwembaden en bedrijfsruimten.

Vandaag focussen we op het bouwen van jouw eigen woning met de EPS bouwblokken. Ik heb het bouwen van jouw woning met EPS bouwblokken onderverdeeld in 7 stappen.

Dit is geen handleiding hoe je jouw complete eigen woning bouwt, daar hebben we al een ander stappenplan voor gemaakt. Die vind je hier.

Het grote voordeel van EPS bouwblokken, is dat je woning veel hoger geïsoleerd zal zijn dan bij traditionele bouw. Dit zorgt ervoor dat je stookkosten aanzienlijk lager zijn. Je kunt zelfs een 0-energiewoning gaan bouwen! Dit betekent letterlijk: nooit meer kosten om je huis te verwarmen.

Misschien heb je nog niet veel (ver)bouw ervaring en wordt dit je eerste wat grotere project. Geen zorgen… het bouwen met de EPS bouwblokken is naast heel erg goed voor je energierekening, ook nog eens heel makkelijk. Ik leg het allemaal uit in de stappen die volgen.

Wat ook een heel groot voordeel is van deze bouwblokken is het gemak van gebruik. De EPS bouwblokken zijn ontzettend licht, waardoor je na een dag op de bouw niet vermoeid bent van het tillen van zware dingen. De blokken zijn gemaakt van piepschuim, dus bestaan grotendeels uit lucht.

Een ander groot voordeel is de vrijheid om te kiezen hoe je jouw woning wilt bouwen. Er zijn in totaal 4 soorten EPS bouwblokken zodat jij precies kunt gaan maken wat je in je hoofd hebt. Hier vind je alle soorten blokken. Het eerste blok is een recht blok, gemaakt voor de rechte stukken. Het 2e blok is een buitenhoek, om een buitenhoek mee te maken en de wand te draaien. Het 3e blok is een binnenhoek om een binnenhoek mee te maken en de wand te draaien. Het 4e blok is een passtuk, die je gebruikt om de vloeren te installeren.

stap 1. bepalen welk soort type eps bouwblokken je wilt

verschillende types EPS bouwblokken

De EPS bouwblokken zijn verkrijgbaar in 2 diktes: 400mm (meest gebruikt) en 330mm. Het belangrijkste verschil tussen de EPS bouwblok diktes is de isolatiewaarde. Bouwen met EPS bouwblokken van 400 mm resulteert in een RC-waarde (isolatiewaarde) van 9.0 m2.K/W. Zowel het rechte EPS bouwblok als de buiten- en de binnenhoek van 400 mm heeft een RC-waarde van 9.0.

De EPS bouwblokken van 330 mm hebben een RC-waarde van 6.7 M2.K/W.

Wij van BOUWBLOKNEDERLAND hebben als droom dat we een 0-energiewoning voor iedereen bereikbaar maken. Om een 0-energiewoning te bouwen is het noodzaak om een dikke buitenschil van je woning te bouwen. Een wand die heel hoog isolerend is.

Daarom adviseren wij in alle gevallen jouw eigen woning te bouwen met het blok van 400 mm. Deze is qua prijs niet veel hoger en met dit blok is het behalen van een 0-energiewoning makkelijk haalbaar.

Wanneer adviseren we wel het blok van 300mm? Wanneer je bijvoorbeeld een uitbouw nodig hebt. Als je een uitbouw bouwt met het 330 mm EPS bouwblok, krijgt de aansluiting met de bestaande bouw minder overgang.

Mensen kiezen hier bijvoorbeeld voor omdat ze dunnere wanden nodig hebben. Stel je hebt een uitbouw nodig, dan is 330 mm daar goed voor, want dan krijgt de aansluiting met de bestaande bouw minder overgang. 

Maar onthoud, de blokken van 400mm zijn niet veel duurder. En om een 0-energiewoning te bouwen zijn de blokken van 400mm perfect geschikt.

stap 2. een bouwtekening laten maken door een architect

bouwtekening laten maken door architect

Voordat je kunt starten met bouwen moet je natuurlijk precies weten waar jouw wanden moeten komen, hoe hoog en hoe lang een wand moet worden. Dit moet je laten uittekenen door een architect. Mocht je nog wat moeite hebben met het vinden van de juiste? Wij hebben erg goede ervaringen met ArchitectDirect

stap 3. voorbereiding op het stapelen van de eps bouwblokken

Zoals ik eerder zei, deze handleiding richt zich alleen op het bouwen met de EPS bouwblokken zelf. Ik sla even de stappen over als het plaatsen van de fundering en het plaatsen van de vloer. In het uitgebreide stappenplan kun je lezen hoe je zelf je eigen woning kunt bouwen. 

Vanaf het moment dat de fundering en de vloer liggen, kun je aan de slag met de eerste laag bouwblokken. 

Wij raden aan om een meetbedrijf te laten komen om je bouwtekening bij elke bouwlaag over te laten zetten op je fundering of je vloer. Het beste is om een afspraak te maken met een meetbedrijf voor je gehele project. Zo ben je ervan verzekerd dat je geen maatverschillen krijgt die je later in de bouw moet oplossen. Wij hebben goede ervaringen met meetbedrijf Vermeer.

Vanuit de fabriek kunnen maatverschillen in de blokken ontstaan. Dat zou maximaal 4 mm kunnen zijn. Om die reden is het verstandig om eerst met de rechte en hoekblokken de gehele omtrek van de woning uit te leggen. Dit doe je door in eerste instantie 2 rijen te stapelen. 

Alles voordat je de startprofielen gemonteerd hebt.

Je kunt dan een klein beetje schuiven met je blokken op de fundering. 

De funderingsvloer moet netjes waterpas zijn en ook schoon.

stap 4. het monteren van de startprofielen

startprofielen voor gebruik EPS bouwblokken

De startprofielen zijn het belangrijkst voor de juiste maatvoering van je huis. Die moet je precies op de goede plek vastmaken aan je begane grondvloer (fundering) of aan je vloeren. De startprofielen zijn stalen gegalvaniseerde u-profielen van 3 meter lang. Je kan ze op maat maken met een slijptop en je kan ze vastzetten met spanhulzen. Je legt de startprofielen langs de smetlijn. 

Het is vanzelfsprekend dat je vloer zo vlak mogelijk moet zijn. Want het is de bedoeling dat je geen knikvorming in je startprofiel krijgt. Heb je toch een oneffenheid, vul deze ruimte onder het startprofiel op met een vulplaatje. En die vulplaatjes kan je kopen bij toolstation.

Je hebt nu de exacte vorm van je huis op de funderingsvloer bepaald. Nadat je het zorgvuldig hebt na-gemeten met de tekening, kun je de blokken gaan afstrepen. 

Je zet met een potlood of vetkrijt strepen aan de binnenzijde van de hoekblokken. Dan haal je de EPS bouwblokken weg. Het is het makkelijkste om je blokken allemaal in het midden van je fundering te zetten. 

Zorg hierbij dat ze niet in de weg staan, want anders moet je ze weer gaan verzetten. 

Je spant een smetlijn tussen je merkstrepen en maakt daarmee een krijtlijn tussen de merkstrepen. De smetlijn kun je kopen bij Toolstation.

Je bent nu zover om de startprofielen op de fundering te monteren.

Dit doe je met spanhulzen. Deze kun je ook kopen bij toolstation. Je hebt hierbij een betonboor nodig van 6mm. Je legt de startprofielen netjes langs de lijn en je boort gaten in je startprofielen en in je fundering. Daarna sla je de spanhulzen in de gaten en je startprofielen zitten vast aan de fundering. Gebruik ongeveer drie spanhulzen per startprofiel.

Dus je hoeft ook maar 3 gaten te boren per startprofiel. Houd rekening met de kozijnopening die tot aan je begane grondvloer loopt. Op de plek van deze kozijnen hoef je geen startprofielen te monteren.

stap 5. het stapelen van de eerste twee rijen eps blokken

eps bouwblokken stapelen

Nu is het tijd om echt te beginnen met het bouwen van je energiezuinige woning. Je kunt de eerste 2 blokken op elkaar stapelen. 

Meet de exacte kozijnopeningen die doorlopen tot de begane grondvloer. De noppen op de bouwblokken zitten met een veelvoud van 50 mm. Deze maat moet je aanhouden. Blokken kun je dus inkorten met een EPS snijder. Deze EPS snijder kun je bij ons huren, of je kunt hem kopen bij probouwteam. De EPS bouwblokken snijd je altijd af op een veelvoud van 50 mm. Zou houd je onderling goed verband en gooi je een minimale hoeveelheid aan bouwblokken weg. Het is dus heel handig wanneer je huisontwerp gebaseerd is op dit veelvoud van 50 mm.

Je start met de hoekblokken en stapelt rondom door. De hoek van de 2e rij zet je omgedraaid op de eerste rij. Hierdoor ontstaat het verband in je blokken. Let er altijd op dat de afstandhouders recht bovenop elkaar staan. Verbind de onderste twee rijen blokken met elkaar door middel van tie wraps van 530 mm. Die kun je ook kopen bij toolstation

De tie wraps zorgen ervoor dat je een mooie horizontale lijn krijgt. Controleer voor de zekerheid wanneer je de eerste 2 lijnen af hebt of alle EPS bouwblokken op dezelfde hoogte staan. Controleer ook of de eerste 2 rijen precies volgens tekening staan. Let daarbij op gevelopeningen, hoeken en sparingen.

stap 6. neerzetten van de schoren

neerzetten van de schoren

Als je de eerste 2 rijen hebt staan, dan kun je de gehele gevel afmaken. De hoeken kun je het beste met tie wraps vastzetten. Dit geldt ook voor de de EPS bouwblokken langs de gevelopeningen, dus rondom je kozijnen. Wanneer je ongeveer 5 blokken hoog bent, start je met het plaatsen van de schoren. De schoren plaats je ongeveer om de anderhalve meter. De schoren plaats je altijd tussen 2 afstandhouders. De schoren kun je bij ons huren. De hoek van de schoor zet je tegen het startprofiel aan en je monteert de voetjes van de schoren met Heco Multi-Monti betonbouten. Deze kun je ook kopen via toolstation. Je hebt voor het voorboren, een betonboor nodig van 6 mm. 

Nu kunnen de blokken niet meer wegwaaien, want ze staan ingeklemd tussen de schoren.

Op de schoren kun je steigerplanken leggen waardoor je de laatste blokken van je muur kunt stapelen.

Een muur van 2,70 meter hoog, bestaat uit 11 rijen blokken.

stap 7. afwerken van gevelopeningen en aanbrengen betonijzer

afwerken gevelopeningen

Het is nu tijd om de gevelopeningen af te dichten. Dit doen we met houten balken met de maat SLS 140 x 38 mm. Deze kun je kopen bij elke reguliere houthandel. 

De balken passen tussen het binnen- en buitenblad van de EPS bouwblokken.

Met balkhout van 50 x 70 mm verstevigen we de gevelopeningen. Om de betondruk op te vangen, brengen wij de houten balken van 50 x 70 mm aan, om de 600 mm.

Op het binnen- en buitenblad, brengen we klampen aan van rachel hout (afmeting is 22 x 50 mm). 

Boven de kozijnen wordt vaak betonijzer aangebracht. Deze fungeren als latei. Je constructeur heeft berekend hoeveel staven betonijzer je moet leggen in de sparingen van de afstandhouders in je EPS bouwblokken.

Het is nu tijd om je schoren definitief vast te schroeven aan je muur. We gebruiken hiervoor underlaymentplaten welke gezaagd zijn in stroken van 40 mm. De stroken van 40 mm laat je achter je schoren zakken tussen je EPS bouwblokken. Je schroeft de schoren vast met een schroef van 6 x 140 mm. Deze kun je vinden bij Hornbach.

stap 8. eps bouwblokken storten met beton

eps bouwblokken afstorten met beton

Voordat je beton gaat storten kijk je of je muren recht staan. Je controleert of er potentiële zwakke plekken of fouten zitten in de opbouw van de blokken. Check ook of alle kozijnsparingen deze goed zijn afgedicht en op de juiste manier zijn geschoord. Controleer ook of alle staal voor bijvoorbeeld lateien op de juiste manier is aangebracht.

Je kunt het beton in de muren licht trillen met een dunne trilnaald. Deze kun je bijvoorbeeld huren bij BOELS. Die kun je hier vinden. 

Voor het beton moet je een betonpomp reserveren met een lange mast, zodat je op alle plaatsen van je muren kunt komen. Vraag de betonleverancier of de betonpomp een valonderbreker heeft. Zo zal het beton niet hard onderin de muur vallen.

Het beste kun je tijdens het storten van beton met minimaal drie mensen zijn. Een persoon voor het beethouden van de stortslang en 2 mensen voor het bedienen van de trilnaald en het schoonhouden van de EPS bouwblokken. Het is handig om de bovenkant van de EPS bouwblokken (buitenschil) schoon te houden. Dit kun je doen door daar een plank op te leggen of met tape en plasticfolie de noppen af te dekken.

Laat het beton ongeveer tot een meter hoogte in een wand lopen. Wanneer je rond bent, stort je nog ongeveer een meter. Dus voor een wand van 2,7 m hoog loop je ongeveer 3x rond.

De EPS bouwblokken langs de sparingen van de kozijnen heb je netjes met tiewraps aan elkaar vastgezet. Wanneer je beton moet storten onder een kozijn, moet je het beton goed onder het kozijn laten doorlopen. Het makkelijkste is om aan een kant van het kozijn te storten en iemand aan de andere kant van het kozijn te laten kijken of het beton netjes doorloopt. Dit om luchtbellen onder het kozijn te voorkomen. Bij lange kozijnen met een lage hoogte is het soms verstandig om gaten te boren waarin je de trilnaald kunt zetten en waardoor je kunt zien dat het beton goed is doorgelopen.

Zorg dat je niet te dicht in de hoek stort, blijf er ongeveer een meter bij vandaan. En laat het beton om de hoek lopen. Start hierna met het storten aan de andere kant van de hoek, ook ongeveer een meter er vandaan.

Luister goed naar de machinist van de betonpomp. Stel hem vragen en luister naar hem, want hij doet dit werk dagelijks.

Wij raden je aan om voor de stort even contact met ons te hebben en video te bellen. 

Voor de afwerking van de bovenkant van de wand lees ons stappenplan over vloeren.

Benieuwd naar ons bouwsysteem en wil je een gratis adviesgesprek?

HET ADVIESFORMULIER

Schrijf je in, we nemen vandaag of morgen contact met je op.

contact-met-ons